O singura amenda pe luna pentru lipsa rovinietei

Conform avocat.net, conducatorii auto care circula fara rovinieta nu pot fi sanctionati decat o singura data pentru aceasta fapta in cele 30 de zile necesare instiintarii soferului, potrivit unei legi publicate marti si care va intra in vigoare pe 27 iulie. Actul normativ reduce si sanctiunile pentru lipsa rovinietei, eliminand tariful de despagubire, de 28 de euro pentru autoturisme, ce acompania amenda.

 

Soferii pot fi amendati doar o singura data intr-o luna daca circula fara rovinieta
de Roxana Neagu pe avocat.net

Se elimina taxa de despagubire
Actul normativ elimina din OG nr. 15/2002 prevederile care stabileau ca, pe langa amenda, cei care circula fara rovinieta trebuie sa achite si un tarif de despagubire. Pana acum, conducatorii auto surprinsi fara rovinieta erau sanctionati cu amenda si cu plata unui tarif de despagubire. Atat amenda, cat si tariful aveau valori diferite in functie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 500 lei, in timp ce despagubirile ajungeau la 28 de euro.

Important! Legea nr. 144/2012 mai statueaza ca tarifele de despagubire aplicate si contestate in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se anuleaza.

Soferii pot fi amendati doar o singura data intr-o luna daca circula fara rovinieta
Totodata, noile prevederi mai stabilesc ca procesele-verbale de constatare a contraventiei pentru conducatorii auto care circula fara rovinieta trebuie aduse la cunostinta acestora in cel mult 30 de zile, perioada in care nu mai pot fi sanctionati pentru aceeasi fapta.
Potrivit expunerii de motive a legii, aceasta reglementare este necesara deoarece “in practica, intalnim situatii in care conducatorii autovehiculelor, care din diverse motive nu si-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese verbale, care le sunt aduse la cunostinta dupa o perioada foarte lunga de timp de la prima constatare a incalcarii legii”.

Sursa: avocat.net | Soferii pot fi amendati doar o singura data intr-o luna daca circula fara rovinieta

Comments:0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *